Hallux valgus – vad är det och varför får jag det?
Hallux valgus betyder helt enkelt snedställd stortå. Stortån pekar mot de övriga tårna och det bildas ofta en svullen och ömmande knöl på stortåleden. Kroppen gör så gott den kan för att tåla den ökade belastningen som blir på stortåleden och därav bildas mer benmassa kring det aktuella området. Det längsgående fotvalvet sjunker också ner i o m att stortån inte har möjlighet att göra sitt jobb.
Är Hallux valgus ärftligt?
En del hävdar att ärftligheten spelar stor roll. Jag hävdar motsatsen! Vissa personer har dock en större benägenhet att bilda brosk/ha rörligare leder som kan påverka. Jag vill dock tro att det allra mest har att göra med vilka förutsättningar vi gett/ger våra fötter. Ingen föds med Hallux valgus!
Men har vi sen tidig ålder dagligen använt traditionella skor som är spetsigast i mitten längst fram och klämmer ihop stortån och lilltån med de övriga tårna så har inte stortån fått den plats den behöver för att följa sin led och således aktivera rätt muskler i fotvalvet. Detta gör att foten kollapsar för mycket och du överpronerar i steget. Detta leder till att andra leder i kroppen får ta för hög belastning och blir överbelastade och därför kan ditt löparknä eller din onda höft bero på denna dysfunktion i din fot.
Måste man operera Hallux valgus?
Absolut inte skulle jag säga! Men väljer man ändå att göra det så är man inte ”färdig” där utan du måste göra övningar samt använda skor med bred tåbox, för att inte drabbas av samma problem igen. Du måste alltså inte operera men du måste bli medveten om varför ditt problem uppstod från början.
Jag led själv av smärta i stortåleden och knölen som bildats p g a Hallux valgus och båda mina stortår hade en ilsken vinkel in mot de övriga tårna, värst var det på min vänstra fot. Idag känner jag knappt aldrig av denna knöl och mina stortår har fått en mycket bättre vinkel, även om jag fortsatt behöver jobba med min vänstra stortå.
Vad du kan göra åt din Hallux valgus
· Använd skor med bred tåbox som också är platt och alltså utan klack.
· Gör regelbundet övningar för att återfå formen på framfoten och i synnerhet stortån
· Implementera övningar som stärker musklerna som ska orka hålla stortån på plats
· Använd tåspridare som du ska ha på dig när du är uppe på fötterna för att alla tår ska hamna i rätt linje.