“The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art” – så beskriver Da Vinci våra fötter. Och jag kan inte annat än att hålla med.
Din fot har formats till vad den är idag under evolutionens gång och den är en utav dina mest komplexa och fantastiska kroppsdelar. Trots det får den oerhört lite uppmärksamhet, och man kan verkligen tala om den bortglömda kroppsdelen.
Vi människor har gått från att vara fyrbenta till tvåbenta och det har gjort det möjligt för oss att kunna förflytta oss långa sträckor, detta under extrem hetta dessutom. Med hjälp av sin fantastiska konstruktion jobbar dina fötter med bindväv och leder för att kunna spara muskelkraft i steget. Detta, samt vår förmåga att svettas, har gjort oss till det uthålligaste djuret på vår planet.
Fotens anatomi och funktion
Din fot består alltså av 26 ben, som kontrolleras utav inte mindre än 42 muskler vilka hålls på plats av ett nästan ofattbart stort antal ledband och ligament. Dessutom finns 200 000 nervceller (!) i din fot. Och allt detta ska samarbeta för att din fot ska kunna sköta sina fyra viktigaste uppgifter:
- Stötdämpa kraften som genereras varje gång du sätter ner foten i marken.
- Stabilisera och balansera upp hela din kropp i varje steg.
- Förflytta dig framåt vid gång eller löpning.
- Skydda dig på så vis att foten genom proprioception skickar signaler till hjärnan om hur kroppen ska förhålla sig till underlaget du går på.
Benen i foten bildar tre valv vars konstruktion är helt fantastisk – det längsgående, det främre och det yttre fotvalvet.
Den friska, funktionella och smärtfria foten är bredast över tårna, likt en solfjäder. Den har valv som kan både pronera och suppinera, alltså i kontakt med marken kan den kollapsa lagom mycket och spännas lagom mycket i en isättning och ett frånskjut.
Den friska och funktionella foten har en stortå som kan böjas uppåt (oberoende av de andra tårna) samt kan fungera som ett starkt ankare. Stortån är också den viktigaste delen i att bilda ett starkt längsgående fotvalv som är oerhört viktigt för stötdämpningen i ditt steg.
Men varför har så många ont i sina fötter? Vi föds ju i normala fall med perfekta fötter!
”När en levande organism inte får lov att uppfylla det som den är ämnad att göra kommer den steg för steg att degenerera – det vill säga ändra form och mista sin funktionsförmåga”. (Gotved ”Moderna skor plågade fötter” s. 70)
Vi är ofta noga med att våra kläder ska vara funktionella och passa våra kroppar bra, men när det kommer till skor verkar det tyvärr vara annorlunda. De flesta skor som säljs idag är alldeles för smala över tårna och uppbyggda i hålfoten. De är ofta också väldigt styva.
Detta gör att foten tvingas ner i en form som den naturligt inte har. Den anpassar sig efter formen på dina skor och ju mer åren går desto mer får dina fötter en skoform istället för en fotform. Då kan den heller inte fungera optimalt!
Hur påverkar fötterna övriga kroppen?
Ta av dig dina skor och strumpor och titta ner på dina fötter. Ställ skorna bredvid dig. Hur ser formen på foten ut, är den fotformad och bredast längst fram över tårna eller är den skoformad med stortån och lilltån pekandes in mot de övriga tårna, alltså lite spetsig och längst i mitten? När du kommit fram till formen på din fot, ta en titt på dina skor, vilken form har de?
Det fina med kroppen är ju att den är väldigt anpassningsbar och formbar. Skapar du förutsättningar för foten att fungera optimalt, alltså ger den plats och kärlek ☺ så kan du bli kvitt smärta även i knän, höfter, rygg och nacke. För om inte rörligheten och stabiliteten tas ut i foten som det är tänkt, behöver andra leder jobba för mycket och blir då över- och/eller snedbelastade. Kroppen vänjer sig vid rörelsemönstret och du kanske inte tänker på att fotens funktion (eller dysfunktion) kan vara orsaken till din stela nacke...
Här kommer tre enkla tips för att återfå mer funktionella fötter:
- Använd breda skor utan klack – foten och framförallt tårna ska ha gott om plats! Här finns inte utrymme för någon kompromiss!
- Rör dig barfota på olika underlag en stund varje dag och KÄNN efter varje steg.
- Stå på ett ben (barfota) när du borstar tänderna, växla fot morgon och kväll ☺
Framförallt handlar det om att skapa medvetenhet. En medvetenhet om hur dina fötter mår idag, och vad du kan göra för att få dem att må och kännas bättre. Skapa rätt miljö för din fot och slipp smärta!